האם אתם חוששים מהעלות הגבוהה של שירותי עורך דין? האם אתם חוששים מאי נעימות או בירוקרטיה שכרוכה בכך? אם כן, עריכת צוואה ללא עורך דין בהחלט עשויה להיראות פתרון מושלם עבורכם אך האם זה באמת כדאי?
האם אתם מודעים לסיכונים שכרוכים בעריכת צוואה עצמית? האם אתם בקיאים בחוקי הירושה המורכבים? האם אתם בטוחים שהצוואה שתערכו תהיה תקפה מבחינה משפטית?
במאמר זה נבחן את היתרונות והחסרונות של עריכת צוואה ללא עורך דין , תוך מתן דגשים חשובים שיעזרו לכם לקבל את החלטה הנבונה . גלו האם צעד זה יתאים לכם, או שמא תחליטו לפנות לעורך דין צוואות המתמחה בתחום?.
עריכת צוואה ללא עורך דין: צעד חכם או טעות גורלית?
צוואה היא מסמך משפטי שבו אדם קובע מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר מותו. אם אדם לא עורך צוואה יחולק עזבונו לאחר מותו בהתאם לברירת המחדל שבהוראות חוק הירושה. לכל אדם מומלץ לערוך צוואה מאחר וזאת הדרך האולטימטיבית להביע את רצוננו באשר לאופן הנכון בו יחולק עיזבוננו לאחר מותנו.
ישנם ארבעה דרכים חוקיות לערוך לצוואה
ישנם ארבעה דרכים לערוך צוואה וזכות הבחירה איזה דרך הכי נכונה לכך נתונה בידי המצווה.
צוואה בכתב יד: בצוואה בכתב יד על המצווה לכתוב את הצוואה כולה בכתב ידו ולחתום עליה . צוואה זו אם נערכת נכון אינה מחייבת חתימת עדים עליה כתנאי לתוקפה המשפטי.
צוואה בעדים: צוואה בעדים היא צוואה שניתן לכתוב בכתב יד על ידי המצווה או להקליד במחשב ולהדפיס ולאחר מכן למסור לשני עדים כשרים שיחתמו עליה. זו דרך נפוצה ביותר מאחר והיא מקימה עדים נוספים לתוקף הצוואה.
צוואה בפני רשות: סעיף 22 (א) לחוק הירושה קובע, כי צוואה בפני רשות תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה או בפני חבר של בית דין דתי, או בהגשת דברי הצוואה בכתב על ידי המצווה עצמו, לידי אחד מאלה. סעיף 22 (ז) לחוק הירושה קובע כי “לעניין סעיף זה, דין נוטריון כדין שופט”. בצוואה זו המצווה מוסר את הצוואה לרשות המוסמכת (נוטריון או רשם לענייני ירושה או בית משפט) וחותם עליה. צוואה זו בהחלט מומלצת ונחשבת כצוואה שקשה מאוד לערער עליה.
צוואה בעל פה:
צוואה בעל פה היא צוואה שנאמרת בעל פה על ידי המצווה, בפני שני עדים, מבלי שהוא עצמו יצטרך להכין צוואה לחתום עליה. אפשרות זו נועדה למקרים חריגים שבהם אדם גוסס ובשל מצבו אין אפשרות לערוך צוואה באחת משלוש הדרכים האחרות שמנויות לעיל.
כתיבת צוואה בכתב יד לבד ללא עורך דין
הצוואה צריכה להיות כולה בכתב יד בלבד ללא יוצא מהכלל. הדפסת חלקים מהוראות הצוואה עלולה להביא לפסילתה של הצוואה .
יש לרשום בכותרת המסמך “צוואה”.
למלא באופן ברור בכתב יד את תאריך עריכת הצוואה ( אפשר תאריך לועזי או עברי )
יש למלא בכתב יד את הפרטים המלאים של המצווה לרבות שם מלא, תעודת זהות, כתובת מגורים
יש לרשום את הפרטים המלאים של כל היורשים שבצוואה לרבות שם מלא ת.ז וכתובת מגורים .
יש לפרט את הרכוש שהמצווה רוצה לחלק בתור מנה. למשל אם יש למצווה דירת מגורים שהוא מעוניין להוריש יש לפרט כתובת מדוייקת של הנכס לרבות גוש חלקה ותת חלקה אם יש.
יש לפרט בצוואה את אופן חלוקת הרכוש בין הנהנים על פי הצוואה ומה חלקו של כל אחד מהיורשים ברכוש ובעיזבון. רצוי שאת חלקו של כל יורש בעיזבון לציין בחלקים ולא באחוזים.
על המצווה לחתום בתחתית כל עמוד ובסוף הצוואה.
יתרונות עריכת צוואה ללא עורך דין
חיסכון בעלות עריכת הצוואה : אין ספק שהיתרון המשמעותי ביותר של עריכת צוואה ללא עורך דין הוא החיסכון העצום בעלות. בעוד שעריכת צוואה אצל עורך דין יכולה להסתכם במאות ואלפי שקלים הרי שכתיבת צוואה לבד בבית תחסוך לכם את העלות הזו לחלוטין.
פשטות: כתיבת צוואה ללא עורך דין יכולה להיות תהליך פשוט יחסית, במיוחד אם עיזבונכם אינו מורכב. ניתן למצוא באינטרנט דוגמאות רבות לצוואות, וכן הנחיות כיצד לכתוב בכתב יד צוואה שתהיה תקפה .
פרטיות: כתיבת צוואה עצמית יכולה להיות תהליך פרטי יותר מעריכת צוואה אצל עורך דין. אינכם צריכים לחשוף דבר בפני אף אדם לרבות לא את פרטי עיזבונכם ואת יורשכם.
חסרונות של כתיבת צוואה ללא עורך דין:
סיכון לפסילת צוואה : הסיכון העיקרי בכתיבת צוואה ללא עורך דין הוא שהצוואה תיפסל מבחינה משפטית. צוואה חייבת לעמוד במספר תנאים פורמליים על מנת שתהיה תקפה, וקיימת סכנה שצוואה שנכתבה באופן עצמאי לא תעמוד בתנאים אלו. החשש לפסילה מתעצם במיוחד אם יש צפי שאחד מהיורשים הפוטנציאלים יבחר להגיש התנגדות לצוואה. למשל משרדנו ניהל תיק בבית משפט לעניני משפחה במשך מספר שנים שהטענה העיקרית שעלתה מטעם המתנגד לצוואה שערכה המנוחה בכתב יד היתה שמדובר בצוואה מזוייפת שלא נכתבה בכתב ידה. אומנם בסופו של דבר בית משפט קבע כי הצוואה לא היתה מזוייפת, לאחר שמונה מומחה גרפולוג מטעמו לבדוק את כתב ידה של המנוחה ולהשוותו לדוגמאות כתב יד ממקורות אחרים אך כל הליך המשפטי הארוך והיקר הזה היה נמנע לחלוטין אם המנוחה היתה עורכת את צוואתה בפני עורך דין שמתמחה בכך ולכל הפחות היתה דואגת שיהיו 2 עדים ניטרליים לצוואתה!
לקריאת פסק הדין שניתן במסגרת ת”ע 42843-09-19 ו 44317-09-19 ב’ ו א’ נגד האפוטרופוס הכללי בהתנגדות לצוואה
קושי בהתנסות משפטית נכונה: ניסוח צוואה בצורה תקינה מבחינה משפטית יכול להיות מורכב. ייתכן שתתקלו בקשיים בניסוח הוראות הצוואה בצורה ברורה ומדויקת, באופן שימנע פרשנויות שגויות ועימותים בין היורשים לאחר פטירתכם.
חוסר ידע משפטי: ייתכן שאינכם מודעים לכל האפשרויות וההוראות המשפטיות שניתן לכלול בצוואה. כתוצאה מכך, ייתכן שתצמצמו את זכויותיכם או זכויות יורשיכם, או שלא תתכננו בצורה מיטבית את חלוקת עיזבונכם.
אין ספק שכתיבת צוואה ללא עורך דין יכולה לחסוך לכם כסף ולהעניק לכם תחושה טובה אך האם זה באמת שווה את הסיכון שצוואתכם בבוא היום תיפסל? תחליטו אתם אם אתם לוקחים בחשבון את הסיכונים הכרוכים בכך, או שעדיף לכם לפנות לעורך דין.
שירותי עורך דין ונוטריון צוואה בפתח תקווה
ניסיון ומומחיות: נוטריון ניר טולדנו הוא בעל ניסיון רב שנים בתחום עריכת צוואות. הוא מכיר את כל ההיבטים המשפטיים והפורמליים של כתיבת צוואה תקפה, ויכול לסייע לכם לכתוב צוואה שתשקף נאמנה את רצונותיכם ותבטיח את חלוקת עיזבונכם בצורה חלקה ויעילה.
ניסוח מדויק: נוטריון בפתח תקווה, ניר טולדנו ידאג לניסוח צוואתכם בצורה ברורה, מדויקת ותקינה מבחינה משפטית.
מניעת טעויות: עריכת צוואה במשרדנו תבטיח שצוואתכם לא תכיל טעויות או אי דיוקים שיכולים לגרום לפרשנויות שגויות ועימותים בין היורשים לאחר פטירתכם.
חיסכון בזמן: כתיבת צוואה במשרדנו תחסוך לכם זמן ומאמץ.
שקט נפשי: ידיעה שצוואתכם נכתבה על ידי נוטריון מומחה תוכל להעניק לכם שקט נפשי ולמנוע מכם דאגות מיותרות לגבי עתיד יקיריכם.
מחיר הוגן: משרדנו יערוך עבורכם צוואה במחיר סביר והוגן בהתאם לאופי ומורכבות הצוואה שברצונכם לערוך.
במקרה שהשתכנעתם שמוטב לכם לערוך צוואה באמצעות משרד עו"ד שמתמחה בכך אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו ואנו נשמח לספק לכם את השירות.